ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Gemeentehuis

Kerkplein 3
9667 Horebeke

055/45 52 35
info@horebeke.be

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
09:00 - 12:00
Maandagavond:
17:00 - 19:30

Fiets- en wandelroutes

Fietsroutes

Mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen

Sinds het voorjaar van 2014 is Horebeke aangesloten op het mountainbikenetwerk Vlaamse Ardennen. Met een start aan Café In den Trap Op, kan men aansluiting maken op de lussen van Zwalm (aan het Sint-Kornelisplein) en deze van Oudenaarde (aan Brouwerij Roman). Via de lus van Zwalm kan ook heel gemakkelijk de aansluiting worden gemaakt met de lus van Brakel.

Wandelroutes

Driekerkenwandeling

Deze wandeling verbindt de dorpskernen van Sint-Maria-Horebeke, Sint-Kornelis-Horebeke en het gehucht Korsele.

De volledige route telt 6,8 km, maar je kan ze op verschillende punten afsnijden. Download je plannetje hier.

Verken Horebeke

Vier nieuwe rustbanken worden ingewijd met een mooie wandelroute van 6,4 km. 

Een ideale manier om "(H)eerlijk Horebeke" te leren kennen met je stevige stapschoenen aan. Langs de route passeer je beide dorpskernen, alle kerken, het gemeentehuis, het Abraham Hansmuseum, verschillende trage wegen, ... en uiteraard alle vier nieuwe zitbanken. Ontdek ze allemaal en geniet er van de prachtige, authentieke omgeving.

Houden jullie Horebeke even Heerlijk als jullie het aantroffen? Langs de rustbanken worden ook vuilbakjes geplaatst: dankjewel om iedereen die na jullie komt een even fijne ervaring te bezorgen door onze gemeente vrij te houden van zwerfvuil. 

Start en aankomst zijn tegenover de kerk op het Sint-Kornelisplein. Je vindt er parkeergelegenheid en de mogelijkheid om je elektrische wagen op te laden. 

Wandelroute langs rustbanken en taalerfgoed

 

Wandelroutes door het Burreken

Na de verkennende wandeling doorheen de dorpen en landschappen, is het tijd om onze prachtige natuur te ontdekken.

Het Burreken is een sprookjesachtig stukje Vlaanderen in het hartje van de Vlaamse Ardennen.
Het gebied heeft alles om een natuurgebied van uitzonderlijke waarde te zijn: ongerepte riviertjes, oude bossen, prachtige valleien en steile heuvels.

Wegens zijn natuurwetenschappelijke en esthetische waarde is het gebied sinds 1980 een geklasseerd landschap. Bovendien is het Burreken erkend als een Natuurreservaat, VEN- en Habitatrichtlijn gebied, waardoor het van een aantal extra beschermingen geniet. Het is een van de laatste natuurlijke stiltegebieden in Oost-Vlaanderen. Hier maak je kennis met een kleinschalig landschap zoals je er nog maar weinig vindt in Vlaanderen.

Natuurelementen als hagen en houtkanten verbinden de akkers en weiden met elkaar. De kabbelende bronbeekjes doen denken aan de Ardennen. Het zal u dan ook niet verbazen dat het Burreken ecologisch hoge ogen scoort. De uitbundige voorjaarsflora van bosanemonen, boshyacinthen en sleutelbloemen zorgt voor een echt kleuren pallet. De vele houtkanten welke het gebied rijk is zijn een thuis voor zeldzame soorten als Sleedoornpage, Eikelmuis en Geelgors. In de uiterst zuivere beekjes kan je nog de vuursalamander en de Beekprik aantreffen.

 

Aan de ingang van het natuurgebied het Burreken starten twee vaste wandelroutes: de eikelmuisroute en de vuursalamanderroute. Beide routes vertrekken aan Perreveld ter hoogte van N°14 te Zegelsem.

Het Burreken is in beheer van Natuurpunt vzw.
Een tiental vrijwilligers , ondersteund door 300 lid-gezinnen, zorgen voor begeleide wandelingen, inventariseren de aanwezige natuurwaarden en beheren de natuur met het oog op het versterken van de biodiversiteit.
Heb je interesse in een begeleide wandeling of wil je graag een natuurgids reserveren?
Neem dan contact op met Natuurpunt kern Rondom Burreken op contact@burreken.be

De lengte van de Vuursalamderroute bedraagt 7,5 km.
De lengte van de Eikelmuisroute bedraagt 7 km.

Meer info via de website van het Burreken.

 

Meer informatie kan u vinden op www.wandelroutes.org en www.vlaanderen-fietsland.be

U kan ook uw eigen wandeling in en rond Horebeke uitstippelen via het knooppuntennetwerk "Getuigenheuvels" en "Zwalmvallei".

Wandeling "rond de Haaghoek in de Vlaamse Ardennen" 

De kasseien van de Haaghoek hebben de voorbije decennia al heel wat bloed, zweet en tranen gezien. De strook is namelijk een vast onderdeel in heel wat voorjaarsklassiekers. Als je graag in de voetsporen van bekende renners als Philippe Gilbert en Tom Boonen wil treden, kan je je stalen ros meenemen op je trip en je laten aanmoedigen door je familie of vrienden. Maar ook voor wie het wat rustiger houdt, heeft de regio rond deze beroemde kasseistrook heel wat te bieden. De  Rond De Haaghoek wandelroute voert je langs de charmante dorpjes rond deze iconische plek. De start van deze 11 kilometer lange wandeling bevindt zich op het Kerkplein te Sint-Maria-Horebeke.

Lees meer over wandelen in pittoreske dorpen of ga rechtstreeks naar de wandeling rond de Haaghoek.