ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Asbestcement verplicht verpakken bij aanlevering op het recyclagepark

Vanaf 1 juli 2021 zijn burgers verplicht om asbestcement vooraf te verpakken als ze dit naar het recyclagepark brengen. Op die manier wordt het risico op asbestincidenten verder teruggedrongen, wat zowel de veiligheid van de parkwachters als de bezoekers ten goede komt. Niet alleen tijdens de afbraak, ook tijdens het vervoer kunnen er immers asbestvezels vrijkomen

 

Grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, worden best verpakt in doorzichtige bouwfolie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Deze folie vind je ondermeer in doe-het-zelfwinkels. Als je geen geschikte folie vindt, dan kan je op uw recyclagepark speciale zakken krijgen om deze grote stukken correct te verpakken.

 

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, kan je in doorzichtige folie, maar ook in stevige, transparante plastic zakken verpakken.

 

Zorg dat de verpakking niet kan scheuren en er geen asbestvezels kunnen vrijkomen. Plak hiervoor alles goed af met stevige plakband. Hierbij is het belangrijk dat het pakket hanteerbaar blijft, zodat het voorzichtig in de asbestcontainer kan gelegd worden op het recyclagepark.

 

Gebruik steeds de nodige bescherming (beschermingspak, handschoenen en mondmasker) en bied dit na gebruik mee aan, goed verpakt, op het recyclagepark.

 

Men kan ook nog altijd opteren om asbestgolfplaten aan huis te laten ophalen. Na betaling van € 40 wordt een platenzak met asbestpreventiekit thuis geleverd.
Een asbestplatenzak kan maximum 20 platen (ongeveer 500 kg.) bevatten.

Je kan een ophaling aanvragen bij de IVLA-infolijn op het nummer 0800 90 270.

 

Meer info: www.asbestinfo.be

Toegevoegd op maandag 14 juni 2021